Amigurumi - En superkul hobby för alla!

Picture
Picture
Amigurumi (あみぐるみ)
Amigurumi är en japansk virk- och stickteknik, där man virkar eller stickar små stoppade djur eller djurliknande gosedjur.
Tekniken blev populär under 1980-talet i Japan tack vare ett utbildningsprogram för barn. Numera finns tekniken överallt och populäriteten bara ökar. I Sverige finns i dagsläget bara ett fåtal böcker på svenska som behandlar amigurumis men ytterligare två böcker kommer att släppas under vår/sommar 2010, varav den ena är från den numera kända författaren Mia Bengtsson. Under tiden finns det massvis av böcker på engelska att frossa i om man inte vågar ge sig på mönster på japanska.

Ordet Amigurumi kommer från japanskans ami (あみ) som betyder stickad eller virkad, och nuigurumi (ぬいぐるみ) som betyder stoppad docka. Vanligtvis är amigurumi små söta djur men det kan även vara figurer med djurlika eller mänskliga uttryck. Det finns till och med dem som gör amigurumi-godsaker som tårtor och bakverk.

Det finns egentligen inga regler för hur man ska göra sin amigurumi, det som är den stora skillnaden mellan den japanska tekniken och den mer västerländska är att man virkar i spiraler och avslutar därmed inte varv för varv. Det typiska utseendet är dock ett sött djur med alldeles för stort huvud, stora ögon och cylinderformad kropp, helt enligt det japanska idealet kawaii (かわいい). Kawaii har varit ett populärt ideal sedan 1970-talet i japansk popkultur och innebär en söt och gullig stil som tillämpats på allt från kläder, mat och leksaker till musik och livsstilar. Stilen kan anses vara barnslig eller till och med provocerande för utomstående. Nu används den alltså även till att skapa speciella amigurumi-vänner.

Vilket garn man väljer att använda ger även det sitt speciella uttryck till amigurumin, men det viktiga här för att få rätt täthet i virkningen eller stickningen är att välja nål/stickor som är en eller ett par storlek mindre än det som anges på garnet. Då får man en täthet som gör att stoppningen man sedan använder inte syns igenom eller ramlar ut.

Det vanligaste är att man virkar sin amigurumi, och detta görs i flera delar som man sedan syr ihop till en figur eller ett djur. Delarna stoppas med vadd eller bomull, man kan även lägga till tyngre material för att få mer stadga i amigurumin. När delarna är på plats är det dags för tillbehören som t.ex ögon, nos, hår och svans. Här finns det en uppsjö av material man kan använda sig utav för att ge amigurumin personlighet. Som ögon kan man använda speciella säkerhetsögon av plast eller glas, brodera egna ögon eller varför inte klippa ut biltar av filt? Detsamma gäller för nosarna, att hitta rätt nos kan skapa en helt ny liten vän, även om den är rund, oval eller hjärtformad. Så kallade pälsgarner eller effektgarner kan man göra små peruker av och skapa oändligt många frisyrer.

Det jag älskar med att skapa amigurumis är hur lätt det är och materialkostnaden för att börja är relativt låg jämfört med många andra hantverk och pyssel. Med en virknål, ett nystan och baskunskaper i virkning kan du göra hur mycket som helst! Dessutom är det ett hantverk som både barn och gamla kan utföra tillsammans!

(Text av en medlem: Sandra Åhlberg/ Pysselkiisen)
Picture
Picture

Läsvärda artiklar:

(alla länkarna nedan kommer att komma efter hand)

Traditionsenlig amigurumi      Amigurumi- mer än bara garn och en virknål      Idè och inspiration- galleri


Att göra egna mönster        Att läsa & tyda mönster       Att virka- grunderna    Amigurumi genom att sticka

Garnerna- ett hav av urval              Vad ska man köpa först?